
Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń

Data
24-25.06.2025 r.
Miejsce
Hotel Metropolo by Golden Tulip
(ul. Orzechowa 11, Kraków)
Koszt
uczestnicy: 700 zł + VAT (861 zł brutto)
osoby towarzyszące (tylko kolacja): 450 zł + VAT (553,50 zł brutto)
Szanowni Państwo,
Wydział Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej w Krakowie, Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych – Sekcja Fizjologii i Patologii Świń, Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny w Krakowie oraz Komitet Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu PAN zapraszają na 29. edycję Międzynarodowej Konferencji Lekarzy Chorób Świń „Specjaliści Specjalistom”, która odbędzie się w hotelu Metropolo w Krakowie w dniach 24-25 czerwca 2025 r.
Do zobaczenia w Krakowie!

prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego

prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk
Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UR
Program konferencji
24.06.2025, Wtorek
8:00 - 9:00
Rejestracja Uczestników
9:00 - 9:15
Powitanie Gości: Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk
Uroczyste otwarcie: JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
Sesja I
Ból, odczucie, o którym lekarze powinni pamiętać
Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń
9:15 - 9:45
Maciej Nowak (Warszawa) – Kartezjańska koncepcja bólu u zwierząt i jej konsekwencje
9:45 - 10:15
Ad Bakx (Niderlandy) – Zintegrowane podejście do leczenia bólu – istotna część wszelkich działań mających na celu poprawę dobrostanu świń
10:15 - 11:30
Dyskusja
10:30 - 11:15
Przerwa
W czasie przerwy oficjalne otwarcie wystawy
Sesja II
Ograniczenie stosowania antybiotyków i ZnO, wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń
Przewodniczący: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk, UR Kraków
11:15 - 11:45
Jürgen Zentek (Niemcy, Freie Universität Berlin) – Europejski punkt widzenia na stosowanie cynku u prosiąt
11:45 - 12:15
Marc Solà (Hiszpania) – Optymalizacja zdrowia przewodu pokarmowego i zdrowia prosiąt bez ZnO, znaczenie plazmy krwi
12:15 - 12:45
Chris Schouten (Niderlandy) – Ograniczenie stosowania antybiotyków oraz poprawa zdrowia odsadzanych prosiąt poprzez zarządzanie mikrobiotą jelit
12:45 - 13:15
Dyskusja
13:15 - 14:15
Przerwa lunchowa
Sesja III
Nowe i niedoceniane sposoby ochrony zdrowia świń
Przewodniczący: prof. dr hab. Małgorzata Kotulak – Balak, UR Kraków
14:15 - 14:45
Zhang Jie (Chiny) – Postęp w możliwościach zwalczania ASF, PRRS i grypy u świń w Chinach
14:45 - 15:15
Philippe Leneveu (Francja) – Kontrola zakażeń M. hyo i PCV2 w gospodarstwach rodzinnych we Francji
15:15 - 15:45
Pedro Mendel (Hiszpania) – Znaczenie jakości wody pitnej, wpływ zawartych w niej substancji bioaktywnych na stan zdrowotny świń
15:45 - 16:15
Jordi Mora (Wielka Brytania) – Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń
16:15 - 16:45
Tomasz Trela (Austria) – Ograniczenia w zastosowaniu antybiotyków – wyzwania i szanse dla lekarzy weterynarii
16:45 - 17:15
Przerwa
17:15 - 18:30
Panel dyskusyjny: Nowe rozwiąznia w ochronie zdrowia świń
Eksperci: Karolina Wódz, Paweł Burek, Robert Chachaj, Waldemar Szczurek
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków
20:00
Uroczysta kolacja
Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11, Kraków
25.06.2024, Środa
Sesja IV
Choroby świń podlegające kategoryzacji, wizerunek brażny mięsnej
Przewodniczący: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, UMK Toruń
8:15 - 9:00
Krzysztof Jażdżewski (GLW Warszawa) – Pryszczyca Ι Aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób świń wymagających rejestracji
9:00 - 9:30
Łukasz Dominiak (Warszawa) – Ochrona wizerunku brażny mięsnej
9:30 - 9:45
Dyskusja
9:45 - 10:15
Przerwa
Sesja V
Nowe narzędzia w ocenie i zwalczaniu chorób świń
Przewodniczący: dr hab. Zbigniew Arent, prof. UR Kraków
10:15 - 10:45
Krzysztof Pająk (Grabica) – Nowe oblicza pleuropneumonii
10:45 - 11:15
Mariusz Jackiewicz (Warszawa) – NutriSense – precyzyjne dane to trafione decyzje
11:15 - 11:45
Wojciech Bukała (Warszawa) – IDALne szczepienia – tajemnica zdrowych świń
11:45 - 12:15
Paweł Spyrka (UPWR Wrocław) – Wpływ przewlekłego i ostrego stanu zapalnego na wyniki w sektorach rozrodu i tuczu
12:15 - 12:30
Dyskusja
12:30 - 13:45
Panel dyskusyjny: Jakie nowsze rozwiązania wprowadziłem z sukcesem do swojej praktyki?
Eksperci: Grażyna Kusior, Marian Porowski, Janusz Wojtczak, Jarosław Ukleja
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków
13:45 - 14:00
Podsumowanie konferencji
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Zarejestruj się
Warunkiem rejestracji jest wypełnienie formularza oraz opłacenie wpisowego w wysokości 700 zł + VAT (861 zł brutto)/ os. i opłaty za ewentualne osoby towarzyszące: 450 zł + VAT (553,50 zł brutto)/ os.
Wpłaty za uczestnictwo należy dokonać w przeciągu 7 dni od przesłania formularza zgłoszeniowego, na konto bankowe:
Agencja Rexan Sp. z o.o.
ul. Kosiarzy 14,02-953 Warszawa,
KRS: 0001117853, NIP: 9512601196, REGON: 529217649
Konto bankowe PKO Bank Polski:
58 1020 1127 0000 1302 0432 1618
W tytule wpłaty proszę wpisać:
„Specjaliści” oraz podać imię i nazwisko uczestnika.
Rejestracja jest aktywna do 06.06.2025 r. lub do wyczerpania miejsc.
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.
Opłata konferencyjna nie uwzględnia kosztów transportu ani zakwaterowania. W przypadku braku możliwości zorganizowania konferencji w formie stacjonarnej (z powodów administracyjnych), Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania wydarzenia. O ewentualnych zmianach zostaną Państwo poinformowani mailowo. Przysługuje Państwu wtedy możliwość rezygnacji (ze zwrotem całości kosztów).
Zgłoszenia grupowe i nietypowe, zgłoszenia firm: joanna@rexan.pl
Lokalizacja
Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11, Kraków
✓ Darmowe przejazdy
Na czas trwania Konferencji, uczestnikom przysługują darmowe przejazdy komunikacją miejską w Krakowie,
(na podstawie hologramu zamieszczonego na identyfikatorze).
Sponsor platynowy
Sponsorzy
Organizatorzy merytoryczni
⇒ Wydział Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej w Krakowie
⇒ Komitet Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu PAN
⇒ Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny w Krakowie
⇒ Sekcja fizjologii i patologii świń PTNW
Oferty specjalne okolicznych hoteli
(kod promocji: Specjaliści)
Zachęcamy Państwa do wcześniejszej rezerwacji pokoi. Polecamy Państwa uwadze pobliskie hotele, które przygotowały specjalną ofertę cenową dla Gości wydarzenia.
*Uwaga: Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przedstawioną ofertę, ani za jakość wykonanych przez Hotele usług.
Hotel Ruczaj, Ruczaj 44, Kraków
- 10 % od ceny obowiązującej w dniu rezerwacji
Udogodnienia:
- darmowy parking
Rezerwacje:
Hotel Convictus Cracovia, Łojasiewicza 2, Kraków
- pokój 1-osobowy ze śniadaniem: 250 zł/ doba
- pokój 2-osobowy ze śniadaniem: 300 zł/ doba
Udogodnienia:
- hotel przyjazny zwierzętom
Rezerwacje:
Hotel Farmona Business & SPA. Jugowicka 10c, Kraków
- pokój 1-osobowy ze śniadaniem: 300 zł/ doba
- pokój 2-osobowy ze śniadaniem: 360 zł/ doba
- pokój 3-osobowy ze śniadaniem: 420 zł/ doba
Udogodnienia:
- darmowy parking
- bezpłatny dostęp do sauny fińskiej
Rezerwacje:
tel. +48 12 252 70 70
hotel@hotelfarmona.pl
Garden Square Hotel, Sucha 1D, Kraków
- rabat 10 % od ceny obowiązującej w dniu rezerwacji
Udogodnienia:
- darmowy parking (liczba miejsc ograniczona)
- bezpłatny dostęp do sauny fińskiej i sali fitness
Rezerwacje:
tel. 533 398 847 | +48 12 397 77 71
Hotel Galicya, Rzemieślnicza 4, Kraków
- 15% od ceny obowiązującej w dniu rezerwacji
Udogodnienia:
- hotel przyjazny zwierzętom
Rezerwacje:
tel: 48 12 269 07 72
O Krakowie
Kraków – dawna stolica Polski, historyczna siedziba królów,
a współcześnie dynamicznie rozwijająca się metropolia, miasto kultury i sztuki.
Burzliwa historia regionu oraz przenikanie się mieszkających tu przez wieki różnych narodowości zaowocowały niezwykłym dziedzictwem kulturowym.
Historia miasta, muzea i zabytki, gościnność mieszkańców, jak również atrakcyjna oferta turystyczna i nowoczesna infrastruktura noclegowa i kongresowa zachęcają do przyjazdu do Krakowa.
W 2019 roku Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała naszemu miastu zaszczytny tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej roku 2019.

